top of page
IMG_9166.jpeg

Estland, de parel van de Baltische Staten

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Een midweek natuur, cultuur en heerlijk eten!

Dit jaar had ik het voorrecht om op studiereis te kunnen naar Estland. Het land heeft mij enorm verrast! Het Estlandse landschap is prachtig en afwisselend, met ongerepte stranden, schilderachtige vissersdorpjes, kastelen en indrukwekkende wouden. Meer dan veertig procent van het landoppervlak bestaat uit bos. In de prachtige natuurgebieden kom je watervallen, meren en beekjes tegen. Met slechts 1,3 miljoen inwoners en een oppervlakte die groter is dan Nederland is het zeer dun bevolkt. 

IMG_9536.jpeg

Tallinn

In het oude centrum van de hoofdstad Tallinn lijkt het of je terug in de tijd gaat. De oude Hanzestad is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa, met beeldschone pleintjes, smalle kronkelstraatjes en oude stadsmuren. Maar Tallinn heeft meer: een prachtig groot park, het Kadriorg Park, Telliskivi, een industriewijk die getransformeerd is tot een hippe wijk, met street art, een prachtig fotomuseum Fotografiski, brouwerijen en distilleerderijen, designwinkeltjes en gezellige cafeetjes en restaurants. Rotermann is een leuke buurt tussen de haven en het oude centrum. Het is een geheel van voormalige industriële gebouwen en pakhuizen waarin nieuwe leuke shops en winkeltjes ontstaan. Het geheel vormt een samenhangend architecturaal pareltje. De moeite waard om er eens door te kuieren.

IMG_9225.jpeg

Eten bij een chef

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Op loopafstand van zee, in een comfortabel 'Scandinavisch' huis worden de mooiste gerechten bereid door een voormalige Michelin chef uit Tallinn. De bedoeling is dat je je op je gemak voelt, dat je je er thuis voelt en dat lukt helemaal! We krijgen de prachtigste gerechten voorgezet en genieten van het enthousiaste verhaal van de chef die zijn plek nu echt gevonden heeft, hier, 40 minuten rijden van Tallinn. Er staan heerlijke banken in de ruimte met prachtig uitzicht op het bos en de duinen en ook buiten is een comfortabele zithoek en staan vuurkorven. Het glaasje bubbels mag mee naar de vuurkorf of naar het strand, net waar je zin in hebt!

Echt genieten hier!

Het is ook mogelijk om hier kookworkshops te volgen!

IMG_9403.jpeg

Genieten midden in de natuur

Op het eiland Saarema ligt een parel van een accommodatie! Midden in de natuur zijn de paardenstallen omgetoverd tot heerlijke lichte en comfortabele slaapkamers met een zitje met uitzicht op de velden. We hebben hier heerlijk genoten van de gastvrijheid van de eigenaren en van comfort food in een  prachtige 'Scandinavische' eetzaal met houtkachels. Je kunt hier ook paardrijden en binnenkort is er een wellness. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en de zee is vlakbij. 

 Echt een plekje om volledig tot rust te komen! 

Schermafbeelding 2021-09-17 om 13.36.15.png

Manor Padaste

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Dit prachtige landhuis uit de 15e eeuw, op het eiland Muhu, ligt op een uniek landgoed aan het water. Bij binnenkomst word je meteen verwelkomd met een glas champagne en door de prachtige klanken van de piano die door het hele pand klinken. De ober blijkt ook goed te kunnen pianospelen... De omgeving is prachtig, meteen aan het water. De moestuin, die elk jaar opnieuw van scratch wordt aangelegd, ziet er heel indrukwekkend uit. De groenten, bloemetjes en vruchten worden gebruikt in het toprestaurant van het hotel. Ook is er een heerlijke wellness. Er worden wildpluk-wandelingen georganiseerd, waar je op zoek gaat naar paddenstoelen, bessen en eetbare planten. Vervolgens kun je daarmee een kookworkshop volgen. Ook kan de eigenaar prachtige zeiltochten organiseren. 

IMG_9451.jpeg

Overnachten en kookworkshops

Op het eiland Muhu kun je bij deze omgetoverde vissers-cottage, in landelijke omgeving overnachten, heerlijk eten en drinken en kookworkshops volgens. Het is in bezit van  Sikke Sumari, dè tv-kok van Finland en al meer dan 30 jaar een begrip in de culinaire wereld. Je krijgt hier heerlijk eten in een tot intieme eetzaal omgetoverde stal met open keuken, waar je gerust een kijkje mag nemen. Er wordt gekookt met groenten, kruiden en fruit uit eigen moestuin en van het eiland.

Er zijn verschillende slaapmogelijkheden waaronder kleine cottages midden in de velden.

Ook is er een sauna en hottub! Genieten dus!

IMG_9248.jpeg

Overnachten met uitzicht op de waterval

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Je wordt allervriendelijkst ontvangen bij dit prachtige kasteel met fantastische suites met uitzicht op de waterval. Het ontbijt is uit de kunst en het park waar het kasteel aan grenst is prachtig. Je kunt hier mooie fietstochten maken door de bossen en langs de kust en onder begeleiding van een gids leer je over de geschiedenis van Estland en over het verdwijnen van de visserscultuur. 

C34EB522-56EA-401B-B30E-EF9E630A620F_1_201_a.jpeg

Op bezoek in een klooster

Een hele bijzondere ervaring: op bezoek in een klooster. We kregen uitgebreid te horen van een zuster hoe ze gekomen was tot haar besluit om non te worden en over de werkzaamheden en de plaats die het klooster in de gemeenschap inneemt. Erg interessant om mee te maken!

40AC9CF3-E36E-4115-8414-9AA4D8EA4BE6.heic

Bijzonder overnachten en sauna op het water

Overnachten in een huisje op het water en of gebruik maken van een drijvende sauna (zoals op deze foto) en daarna heerlijk afkoelen met een plons in de zee! Een unieke belevenis!

bottom of page