top of page
Schermafbeelding 2021-09-19 om 15.11.22.png

Kerst in Cuba

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Voorbeeld van twee weken Cuba met Kerst en Oud en nieuw

Ik kan bijzondere arrangementen samenstellen voor een onvergetelijke vakantie naar Cuba.  Een avontuurlijke reis met je eigen "old-timer" over dit goddelijke eiland. Rum drinken in Havana en natuurlijk een avond naar de Buena Vista Club om te dansen samen met al die Cubanen die eerder konden dansen dan ze konden lopen. Uit eten op de meest bijzondere locaties, bij mensen thuis en in de mooiste restaurants. Ben je geïnteresseerd in zo'n avontuur? neem dan contact met mij op.

Ontwerp zonder titel (22).png


Havana

Vanaf het moment dat je aankomst op dit mooie eiland ben je in een andere wereld. Sexy grondstewardessen met netkousen en korte rokjes, ook al zijn ze aan de kilo's, alles wordt hier met trots getoond. De Cubanen leven hier hun leven, zonder schaamte, genieten van de zon en muziek. 

In de taxi naar onze eerste casa particulare in het centrum van Havana, zijn we samen met fietsers en paard en wagens op de snelweg, slalommend tussen de gaten in de weg door. Door het communistische regime van ... heeft de tijd hier een beetje stilgestaan.  In  het steegje, waar een bejaarde Cubaan zijn bromfiets aan het repareren is, worden we heel vriendelijk ontvangen door een oud dametje en wegwijs gemaakt. Even later zitten we in een binnenplaatsje te genieten van ons eerste koude cerveza op Cuba, Salud!

 

Schermafbeelding 2021-09-25 om 12.25.43.png

Buena Vista Social Club

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Voor mij de mooiste ervaring op Cuba. Buena Vista Social Club meemaken in Havana, helemaal fantastisch! De Buena Vista Social Club komt het podium op met een enthousiasme alsof het de eerste keer is dat ze voor een groot publiek spelen! Zodra de eerste tonen klinken van 'Chan Cha' moet ik mijn tranen wegslikken. Portuondo zingt de sterren van de hemel terwijl één van de jongere leden het publiek opzweept om mee te zingen en dansen. Alle hits van de Buena Vista’s komen voorbij.

Het is een eer om hierbij aanwezig te mogen zijn.

De avond eindigt in een lange polonaise over het podium en zelfs de kok danst mee. Het was een fantastische avond die we niet snel zullen vergeten!

Schermafbeelding 2021-09-19 om 15.12.24.png

Paardrijden door "Cigar County"

De groene vallei van Viñales is wereldberoemd vanwege de sigaren die er vandaan komen.

Overal in de vallei vind je tabaksvelden, droogschuren en hardwerkende boeren.

De guajiros (boeren) te paard, in hun groene overalls en met een sombrero op, zijn hier onderdeel van het dagelijkse straatbeeld. Voor mij is het alsof de tijd hier even stil heeft gestaan: een boer bewerkt het land zonder machines met twee ossen, een jongetje laat trots zijn levende haan zien die hij aan een touwtje vast heeft, onderweg zien we cassave en mango’s groeien.  Paardenkarren zijn hier betrouwbaarder dan auto’s en machines met vaak schaarse en dure benzine.

Om het platteland te verkennen, kun je het best een paardrijtocht van een halve dag maken, als echte cowboy. Net als de boeren in de regio, die allemaal al zo’n beetje kunnen paardrijden vanaf dat ze geboren zijn. Voor wie niet kan paardrijden: geen paniek, de paardjes kennen de paden door en door en zelfs met hun ogen dicht brengen ze je zo weer terug naar je startplek.

 

Schermafbeelding 2021-09-19 om 15.13.26.png

Trinidad

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Tijd voor een van de hoogtepunten van Cuba: het schattige koloniale dorp Trinidad. Toeristisch, dat zeker, maar onwijs fotogeniek en ik vind ook zeker dat je Trinidad niet over moet slaan. Al was het alleen al omdat je er geweldige casas particulares vindt, heerlijke paladares om te eten en de meest swingende Casa de la Música van heel Cuba. Trinidad is echt het Cuba uit de boekjes, waar vrouwen met krulspelden in hun haar in de deuropening van hun huis staan, mannen met ontbloot bovenlijf een sigaar roken en een biertje drinken en kinderen in een achterafstraatje achter een vlieger aanrennen. Plus natuurlijk een flinke dosis aan sierlijke oldtimers en gekleurde huizen. In de omgeving van Trinidad kun je verschillende dagtrips maken, zoals naar het natuurpark Topes de Collantes of het strand van Ancon. 

Schermafbeelding 2021-09-19 om 15.40.30.png

Overnachten in "Casa Particulares"

Als je écht wil reizen, dan maak je kennis met de lokale bevolking. Om de sfeer van een land te proeven, praat je met locals, eet je met hen mee of logeer je bij hen in huis.

Deel een sigaar, drink samen rum, laat je rondleiden langs de beste muziekcafés in de buurt of maak gewoon gebruik van een echt Cubaans huisje. 

Casa Particulares is de Cubaanse vorm van een Bed & Breakfast waarbij je slaapt bij de Cubanen thuis, in kamers die zij speciaal hebben gebouwd om te verhuren aan toeristen. 

Schermafbeelding 2021-09-23 om 16.02.57.png

La Guarida

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

In het niet gerenoveerde deel van oud-Havana, op de derde verdieping van wat ooit een statig herenhuis was, een half paleis, huist wat velen het beste restaurant van de stad noemen.

Bij binnenkomst op de begane grond bewegen lange tafellakens langzaam in de wind. Je moet met de trap naar boven en passeert dan de andere verdiepingen die eruit zien als krakerspanden. Boven in het restaurant kom je in een andere wereld. Je kan er dineren in stemmig ingerichte vertrekken of op het ruime terras.

Een prachtige ervaring! 

Schermafbeelding 2021-09-25 om 13.22.57.png

De enige Cuba trein

De Hershey-spoorlijn werd in 1922 in gebruik genomen om suiker van de fabriek naar Havana te vervoeren. Het is de enige overgebleven elektrische trein in Cuba. Vandaag de dag rijdt hij 1 tot 3 keer per dag tussen Havana en Matanzas. Mensen komen vanuit de hele wereld hier naartoe om dit mee te maken. Als je geluk hebt dan rijdt hij – en als je pech hebt is hij een paar dagen stuk of buiten gebruik.

De trein komt weer in beweging. Geiten en paarden springen net op tijd weg, duidelijk geschrokken van de luide toeter op de trein. We mogen even bij de machinist staan, voor in de trein. We lachen om de reactie van de dieren, maar de Cubanen blijven zoals altijd bloedserieus. De machinist trekt onophoudelijk aan de hendels: Hij moet er hard voor werken. 

Schermafbeelding 2021-09-25 om 13.50.42.png

Playa Larga

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Deze plaats ligt aan de beroemde Varkensbaai en is nog niet erg toeristisch. Het is vooral een perfecte plek als je houdt van snorkelen, want je vindt er veel mooie baaien waar je met een snorkel op zo zwemmend vanaf het strand de riffen voor de kust kunt ontdekken. Overigens zijn de stranden bij Playa Larga niet de allermooiste (eerder wat rotsachtig), maar je hebt er wel verschillende plekken langs de kust waar je op ligstoelen kunt relaxen, bijvoorbeeld in Punta Perdiz op de route tussen Playa Larga en Playa Giron.

Playa Larga zelf is een leuke vissersplaats, vooral de kleurrijke wijk Caléton direct aan zee is een aanrader.

Hier vind je veel casas particulares om te verblijven, een ideale plek om even wat meer het Cuba  ‘off the beaten track’ te ervaren. Als wij er zijn wordt er muziek gemaakt op het strand en een heerlijk speenvarken boven een vuurtje gebraden, een heerlijke relaxte vibe!

bottom of page