top of page
0Y6A4966 kopie.jpg

Ecuador

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Voorbeeld van 4 weken Amazone, Andes, Galapagos, stad en strand

Ecuador heeft ontzettend veel te bieden; het Amazonegebied met prachtig oerwoud waar je jungletracks kunt maken en bootsafari's kunt doen of op bezoek bij indigenous people en hun cultuur ervaren. Met de Tren Crucero over de Andes met een stoomlocomotief, een ervaring om nooit te vergeten! En wat dacht je van de Galapagos? Vanaf je catamaran met een kleine snelle boot naar de zeeleeuwen en schildpadden om daar mee te zwemmen.  Wie droomt daar nou niet van? 

Schermafbeelding 2021-09-19 om 15.10.30.png

Quito

Quito is de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld en het bruist er van het leven. Wel even wennen op die hoogte als je aankomt. De stad ligt twintig kilometer ten zuiden van de evenaar, op de oostelijke helling van de Pichincha, een actieve vulkaan in de Andes. We raden je dan ook aan even rustig te starten en een dagje extra te acclimatiseren. Een heel bijzondere stad tussen de bergen.

 

Tip: Als je de stad in gaat, ga dan onder begeleiding van een gids of laat je goed informeren. Er zijn namelijk ook wijken waar je beter niet met je fotocamera op straat kunt lopen. 

Image by Külli Kittus

Otavalo, de grootste veemarkt van Zuid-Amerika

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Ben je gek van markten? Wij ook! En dit is wel één van de meest bijzondere die we meegemaakt hebben!

De markt wordt ook wel Plaza de los Ponchos Otavalo genoemd en is al honderden jaren een van de belangrijkste markten in de Andes. Op zaterdag begint de dierenmarkt erg vroeg in de morgen, lees 6 uur. 
Wij bezochten eerst ‘s morgens de dierenmarkt waar koeien, schapen, kippen, cavia, varkens, enz verkocht werden. Cavia's (cuy) worden in Ecuador beschouwt als onze kip en worden in grote hoeveelheden ingekocht. Vuilniszak open en laden maar... unieke ervaring. De meeste inwoners van Otavalo dragen nog hun traditionele kleding. In de stad is het voornamelijk een kleding- en voedselmarkt. Je vindt hier een duizelingwekkend assortiment met handgemaakte traditionele ambachten. Poncho's, tassen, kleden, mutsen, hangmatten, sieraden... ze verkopen echt van alles.

 

TIP: Dus als je wilt shoppen doe het hier, hier is alles uit het achterland te vinden, en je kunt het vaak mooi aan het einde van je reis doen.

De Amazone

Ver weg van de bewoonde wereld...  de reis is al een enorme belevenis via een binnenlandse vlucht, een boottocht over de rivier en uiteindelijk vaar je met een kano, (met al je spullen) nog een half uur voordat je midden in de jungle,  bij je fantastische ecolodge uitkomt. Je kunt hier genieten van heerlijk eten en drinken, een voortreffelijke spa om je te laten verwennen en prachtige kamers. De eerste avond in je hangmat op het terras een drankje doen en genieten van de junglegeluiden en de ondergaande zon. In de ochtend weer fris wakker na het gebruik van de buitendouche of de  jacuzzi. Elke dag staan er spannende excursies op het programma onder begeleiding van een deskundige gids, de ene keer wandelend de andere keer met de kano, echt bijzonder. En dan 's avond met de kinderen piranha's vissen, hoe "cool" is dat.  Een bezoek aan de local community van indianen mag je niet overslaan.  Het is een tocht van een uur lopen, maar meer dan de moeite waard. Na een ontvangst door het dorpshoofd worden we meegenomen om  brood te bakken van yuca (een soort casave). En om ons goed geluk te wensen moesten we natuurlijk wel nog even naar de   "chaman"  een soort medicijnman. Vooral zijn verhaal, over de lange weg die hij heeft moeten afleggen om te komen waar hij is, was erg interessant.  De gidsen en de mensen die we ontmoeten zijn echt bijzonder, allemaal inheems met een enorme kennis van de volken en de natuur. Dat was wel even wat anders dan aan de rand van het zwembad. Maar wel Beyond Expectations!

Image by Russ Ward

Tren Crucero

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Hier keken we naar uit, wat een enorme belevenis met de stoomtrein van  Quito naar Guayaquil met een luxe trein, in vier dagen van noord naar zuid, over de toppen van de top van de wereld op een hoogte van meer dan 4000 meter. Een reis langs de vulkanen van de  Andes.

Het moment dat de stoomlocomotief aangekoppeld wordt en de stoomfluit aangeeft dat we vertrekken gaan de rillingen door je lijf; je voelt het, dit is zo bijzonder om mee te maken!  

Hoewel de trein plaats biedt aan 50 mensen, waren wij slechts met z'n zessen aan boord. Het was bijna een privé-tour. 

Al rijdend door de dorpjes voelden we ons net de koning en koningin, de lokale bevolking liep massaal uit om de trein voorbij te zien gaan. De trein-tour zelf is volgepakt met bijzondere  activiteiten, wat ons de kans gaf het platteland te zien, lokale mensen te ontmoeten en iets van hun leven weg van de steden te zien. Het mooie is dat bijna iedereen nog in klederdracht loopt. Terwijl het landschap langzaam aan ons voorbij trekt wordt een luxe viergangen diner geserveerd in de diner-coupé, het eten is echt heerlijk zowel in de trein als bij de verschillende uitstapjes die we maakten. Slapen doe je in mooie haciendas.

Een bijzondere ontmoeting was met de "Last Iceman" in Guamiote. Deze man gaat nog dagelijks "de Cotapaxi" van meer dan 4000 meter op om ijs te halen, een uitstervend beroep. Gelukkig was zijn dochter er om te tolken. Onderweg zijn we ook gestopt bij een range om daar te eten en de mannen op hun paard te zien werken met de lama's. En als toetje een bezoek aan de cacaoboerderij waar we overnachten en zelf met de kinderen van begin tot het einde chocola mochten maken.

Tren Crucero, je was een belevenis van formaat, Adios.


 

Image by Amy Perez

Galapagos

Galapagos, een droom voor vele reizigers. Een locatie die steeds moeilijker te bezoeken valt nu er strenge regels gelden voor het bezoek aan deze bijzondere archipel midden in de oceaan. Prima te combineren met een Ecuador-reis. We kozen ook hier weer voor een andere aanpak, niet met de grote cruiseschepen maar met een catamaran met maximaal 12 gasten met allemaal een eigen hut. Dit bleek een gouden greep. De boten kunnen veel dichterbij de eilanden komen dan de grote schepen en mogen als eerst aan land omdat ze maar kleine groepjes aan boord hebben. Met de crew heb je direct contact. Zo kozen we ervoor dichtbij een uitbarstende vulkaan te varen en met de rubberboten er naartoe te varen, zodat we de lava in de zee konden zien stromen. Wat een belevenis!

In de verte voeren de grote schepen gewoon voorbij... In de avond na een actieve dag van snorkelen, duiken en eilanden bezoeken, was er altijd heerlijk eten aan boord.

Wat wij als meest speciaal hebben ervaren was het zwemmen met wel 30 enorm nieuwsgierige zeeleeuwen en ze met elkaar te  zien spelen, op een plek waar niemand anders komt. En het zwemmen tussen honderden schildpadden, als in een droom, fantastisch!

En dan onze kapitein die in de verte walvissen spot, om dan gas te geven en in een keer te stoppen om dan een blauwe vinvis op 10 meter voor de boot omhoog te zien komen... wat een belevenis. 

Schermafbeelding 2021-09-19 om 13.10.47.png

Strandafsluiting

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Ongeveer in het midden van de kust van Ecuador ligt het voormalige vissersdorp Puerto Lopez. Het stadje staat bekend om zijn fijne zandstranden en betoverende natuurschoon, met een unieke flora en fauna. Het is bijzonder spectaculair wanneer de bultrugwalvissen de kust passeren op hun weg van de Stille Zuidzee. In de avond genieten we van onze cocktail en van de mooiste  zonsondergangen. Terwijl de hemel schittert in alle tinten paars, rood en goud, kun je genieten van sappige steaks en vers gevangen visgerechten in de gezellige restaurants aan de promenade. 

Puerto Lopez's beroemdste strand, en misschien wel het mooiste van heel Ecuador, is Playa Los Frailes ten noorden van de stad. Toen wij er in de zomervakantie waren was het daar heel rustig en de golven zijn spectaculair! De kinderen waren niet weg te slaan uit de spectaculaire golven. En mocht je vroeg opstaan niet erg vinden ga dan naar de 

 visafslag tussen 5 en 6 uur 's ochtends. Hier meren alle vissers met hun bootjes op het strand aan om de meest exotische vis aan te bieden, die je ter plekke klaar kunt laten maken. Een vers visontbijt!

Ontzettend leuk om alle bedrijvigheid mee te maken!

Schermafbeelding 2021-09-19 om 12.32.14.png

Accommodaties

In Ecuador kun je beter zoveel mogelijk de gewone hotels mijden, er zijn namelijk zoveel mooie plekken om te verblijven die echt iets toevoegen aan je reis. Daarnaast ontwijk je zo de toeristische plaatsen waar vooral de "Amerikanen" de standaard zetten. We maakten zelf gebruik van hacienda's en kleine boutiquehotels. Zo kwamen we bij een familie terecht die alles nog zelf maakt en bereiden ze een echt feest.  Ook hoog in de Andes zijn veel bijzondere accommodaties te vinden. 

bottom of page