top of page
Schermafbeelding 2021-09-26 om 15.19.47.png

Avontuur in de sneeuw!

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Een week sneeuw-inspiratie

Ten noorden van de Poolcirkel ligt het dunbevolkte Fins Lapland. Toen de kinderen nog jong waren hebben we hier een fantastische week in de sneeuw beleefd. Ze hebben het er nog steeds over, het is één van hun favoriete vakanties. We zaten in een heerlijke gezellige blokhut met eigen sauna en houtkachel en maakten elke dag mooie, gezellige en avontuurlijke excursies, zoals een huskysafari, ijsvissen, met een slede en rendier op pad en een prachtige tocht met een ijsscooter. 

Ontwerp zonder titel (25).png

Huskysafari

Dit vonden wij allemaal het hoogtepunt van de vakantie! De sledehonden nemen je graag mee op pad door het betoverende landschap. Samen met de husky's,  met hun prachtige felblauwe ogen, vorm je één team. Je bestuurt de slede zelf en onderweg passeer je bevroren meren, besneeuwde taigabossen en open vlakten. De husky’s kunnen niet wachten tot ze kunnen rennen en hun gehuil voordat ze kunnen vertrekken, is dan ook oorverdovend. Ze kunnen tot maximaal vijftig kilometer per dag afleggen. De honden genieten hier zichtbaar van, ze zijn enthousiast en kwispelen continu met hun staart! In een colonne van een aantal sledes wordt de gids gevolgd, die vooraan rijdt op een sneeuwscooter. Onderweg stop je voor een warm drankje en wat lekkers.Een prachtige ervaring om nooit te vergeten!

Ontwerp zonder titel (27).png

Sneeuwscooter

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Een absolute must-do activiteit in Fins Lapland is sneeuwscooter rijden. Gelukkig kon ik achterop zitten, want ik vond het best spannend! De kinderen zaten in een slee achter de sneeuwscooter van onze gids. We reden ruim drie uur lang over bevroren meren en door de prachtige wildernis. De meren en rivieren in Lapland zijn van half oktober tot half april dichtgevroren. Op het besneeuwde ijs staan zelfs verkeersborden en zijn paden gecreëerd. Voor de lokale bevolking is jezelf verplaatsen via het ijs een van de normaalste zaken van de wereld. Op een mooie panoramische plek zijn we gestopt voor een warm drankje en hapje.

 

Ontwerp zonder titel (28).png

Over rendieren en worstjes

De rendieren die worden gebruikt voor een rendiertocht in  Lapland worden al op jonge leeftijd getraind, maar gaan net als alle andere rendieren op in de rendierkudde. In de winter verblijven ze op de rendierfarm, waar ze verzorgd en gevoerd worden. De rendieren worden met erg veel respect behandeld.

Tijdens de rendiersafari vorm je samen met het dier een team. Je zit in de slee achter het rendier en zorgt ervoor dat het dier de juiste koers houdt.  Tijdens de rendiertocht in  Lapland zou je in de avonduren mogelijk het noorderlicht kunnen spotten. Een bijzondere gebeurtenis.

Tijdens onze tocht hadden we een gezellige tussenstop in een kota, een finse permanente tent, waar we op een groot houtvuur worstjes en broodjes hebben gebakken. De Finnen eten gemiddeld vier (!) worstjes per dag!

Ontwerp zonder titel (31).png

Sneeuwwandelen en ijsvissen

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Sneeuwwandelen doe je met een soort van tennisrackets aan je voeten waardoor je niet wegzakt in de sneeuw. Je kunt zo prachtige wandeltochten maken. Wij zijn naar een bevroren meer gewandeld en hebben daar eerst een gat geboord met een enorme handboor en daarna vis gevangen! Heel leuk om te doen, vooral voor de kids! Daarna hebben we nog een iglo gebouwd en zijn ze met sleetjes van een sneeuwheuvel geroetsjt. Groot plezier!

Schermafbeelding 2021-09-26 om 15.16.23.png

Rondreis of op één plek

Je kunt prima vanuit één plek het avontuur beleven in Fins Lapland en allemaal verschillende activiteiten ondernemen vanuit bijvoorbeeld een gezellige cottage. Het is ook mogelijk om een rondreis te maken. Dit kan in de vorm van een meerdaagse huskytocht met overnachtingen in speciale hutten onderweg, meerdere dagen met een sneeuwscooter, of een combinatie hiervan. Ook is het fantastisch om midden in de wildernis te overnachten in een glazen iglo of in een Mökki, een authentieke houten chalet met dikke houten balken, een openhaard en sauna. Of wat dacht je van een ijshotel of sneeuwkasteel? Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk!

Beyond Expectations! 

Ontwerp zonder titel (32).png

Met een ijsbreker mee...

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

In Fins Lapland kun je nog een andere bijzondere ervaring opdoen. Je kunt daar op een voormalige ijsbreker stappen voor een boottocht over de bevroren Botnische Golf. Vanaf het voordek  kun je goed zien hoe het schip moeiteloos door dikke ijslagen heen breekt. Onderweg mag je een kijkje nemen op de brug en in de machinekamer. Daarna kun je ook nog eens in een speciaal thermisch pak ronddobberen in het ijskoude water. 

Schermafbeelding 2021-09-26 om 16.56.56.png

Saunagondel

In het Finse skigebied Ylläs hebben ze in de langste gondel een ware sauna ingebouwd. Hoezo relaxt? Met een geweldig uitzicht over het Finse landschap met een drankje in de sauna zitten. Per keer kunnen vier personen mee in een tour die 20 minuten duurt. In twee uur kan een groep van 12 personen deelnemen aan de sauna experience. Degenen die niet in de gondel passen, wachten bovenaan de gondel in de sauna faciliteiten die ze daar hebben. 

bottom of page