top of page
Rode lantaarns

Japan

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Wil je de charme van het oude Japan ontdekken? Neem dan contact met mij op! Afgelopen zomer heb ik, samen met mijn gezin, in vier weken een prachtige rondreis met de auto gemaakt op het hoofdeiland Honshu, met vele hoogtepunten.  

We bezochten Tokyo, Hakone, Fujikawaguchiko, Tsumago, Kanazawa, Takayama, Kyoto, Koyasan en Hirsohima.

 

Het is een land waar bijna alles anders is en dat maakt het fascinerend! Tel daar de beleefde vriendelijke bevolking bij, de afwisseling van moderne steden met prachtige natuur, waar je onverwacht en lekker kunt eten en een land dat overal schoon is en je hebt de perfecte vakantiebestemming!

 

Wil jij dit land ook ontdekken? Neem dan contact met mij op en ik help je om jouw ultieme rondreis samen te stellen.

8AD3EEF7-8227-46D8-B0C3-281ADBB4091B_1_105_c.jpeg

Tokyo

De eerste dagen van onze rondreis door Japan zitten we in een hotel in een gezellige en rustige buurt op 5 minuten lopen van twee metrostations. In de buurt zijn heel veel restaurantjes! Soms voor maar 10 mensen, heel klein! In totaal zijn er 160.000 restaurants in Tokyo en het is de stad met de meeste Michelin-restaurants! Tokyo is dan ook de grootste metropool ter wereld met meer dan 36 miljoen inwoners!

We hebben we met een gids Tokyo verkend, altijd een goed idee om hiermee te beginnen omdat je zo een goed beeld krijgt van een stad. Op eigen gelegenheid zou ik dit niet zo snel doen, het verkeer in Tokyo is daarvoor te weinig op fietsers ingesteld. 

Ook zijn we naar een Sumo stal geweest. Hier hebben we kennisgemaakt met het sumoworstelen en een lunch gehad die door de worstelaars wordt gegeten (veel koolhydraten!). Ook weer heel uniek om mee te maken.

’s Middags zijn we naar Team Lab Planets geweest. Een heel bijzonder interactief museum.

08937F4E-D44B-4418-B04B-3E591C4DC3A4_1_105_c.jpeg

Tokyo

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Op de derde dag vroeg er uit! Om half 5 met de taxi naar Toyosu, de grootste visafslag ter wereld, voor de tonijnveiling. Daarna een bowl met rijst en de meest verse sashimi ooit gehad, heerlijk!

Vervolgens zijn we met de bus naar de wijk van de oude vismarkt gegaan: Tsukiji.  Daar de buurt een beetje verkend, erg leuk met restaurantjes, stalletjes en winkeltjes. Over twee grote overdekte markten gelopen met vis, vlees, groente en fruit. Prachtige grote stukken tonijn, ogen van tonijn, zee-egels…

In de middag waren we bij een Japans stel te gast. Hier werden we gastvrij ontvangen.

We hebben allemaal dingen gedaan om de Japanse cultuur te leren kennen: met origami een kraanvogel vouwen, udon deeg maken ( en er op het nummer YMCA overheen dansen) en snijden, tempura van groente maken, sushi met vis en met bief (dat met een brander gebakken werd). Daarna hebben we heerlijk samen gegeten en er werd ook nog bier en sake bij geschonken. We vertrokken met een goodiebag met typisch Japanse dingetjes. Een hele bijzondere ervaring om de echte Japanse cultuur te leren kennen!

F3EBD4EB-93D7-4D27-AC9F-D928F9A32DB1_1_201_a.heic

Hakone

Met de huurauto waren we in een uur rijden in Hakone.

We verblijven 3 nachten in een ryokan. Dit is een soort van herberg, vaak op een mooie plek, met goed eten en een onsen. Een onsen is een gemeenschappelijk bad verwarmd door een warmwaterbron. Vaak in een mooie omgeving en er hoort een heel ritueel bij. Erg bijzonder om mee te maken! De slaapkamers hebben tatamimatten als vloer en daar liggen futons op met kussens met rijstvulling. ‘In een Ryokan kun je de traditionele levensstijl en gastvrijheid van de Japanse bevolking zelf meemaken’. Nadat we hadden ingecheckt mochten we een yukata (soort van kimono) uitzoeken en een band voor er omheen.

Onze ryokan heeft een prachtige tuin!

We hebben hier voor het eerst Kaiseki gegeten, dit is traditioneel Japans eten. Het eten ziet er allemaal prachtig uit, je zou het kunnen zien al s een kunstvorm waarbij het om zeer kwalitatief eten gaat, maar de presentatie is minstens net zo belangrijk!

Met de Hakone Freepass  hebben we twee dagen met de trein, bus, kabelbaan en boot  de omgeving te ontdekken.

We zijn o.a. naar het Hakone Open Air museum gegaan. In een prachtig aangelegd park met de bergen (Fuji) op de achtergrond staan beelden en andere kunstwerken. Echt een aanrader. 

FB8E8261-6C94-45F6-BFEF-3E382F542785_1_105_c.jpeg

Fujikawakuchiko

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Via een aantal highlights zijn we naar onze volgende bestemming gereden.

Eerst zijn we naar de Hishima skywalk, de langste suspension bridge van Japan en een uitkijkpunt voor Mount Fuji, gegaan.

Daarna zijn we naar de Hakone Shrine gegaan die in Lake Ashi staat. Op de heuvel staat een boeddhistische tempel, waar ook net een ceremonie plaatsvond.

Ook nog even gestopt bij een 400 jaar oud theehuis, het Amasake Teahouse, mooi van binnen met een lemen vloer. Hier hebben we Schaafijs met zelfgemaakte aardbeisiroop en shiso-limonade gehad. Het hotel voor de komende twee nachten heeft een geweldig uitzicht op Mount Fuji, de heilige berg in Japan en ligt aan een meer. Vanaf hier beklimmen veel mensen de berg.

Je kunt  hier op 1 van de 5 meren een boottocht maken. 

We hebben hier een mega supermarkt bezocht, geweldig met zoveel andere dingen dan in Nederland! Wel handig om een vertaalapparaatje bij je te hebben! 

8C481376-4D93-4252-A216-256DA5242CF4_1_105_c.jpeg

Tsumago

De route naar Tsumago is prachtig. Vanaf Chino gaan we de bergen in, bocht in en uit, door bossen, langs rijstvelden en authentiek dorpjes.

We stoppen in een dorpje en nemen een kijkje in wat winkeltjes. Het is duidelijk dat ze hier geen buitenlanders gewend zijn en dat zorgt voor veel hilariteit. Waarschijnlijk doordat de meeste toeristen met het openbaar vervoer gaan en dan niet in de kleinere plaatsen komen. Ook is hier een kattencafé. In Japan zijn ze dol op katten. 

De ryokan in Tsumago is geweldig. Deze plaats ligt aan de oude postroute tussen Tokyo en Kyoto en is samen met Magone heel goed bewaard gebleven. Vooral ‘s morgens vroeg en ‘s avonds waan je je 200 jaar terug in de tijd.

We hebben de postroute van Magome naar Tsumago gelopen. Het was een prachtige wandeling, door dorpjes, langs riviertjes, over heuvels, weiden, door bossen en langs watervallen. Onderweg kwamen we ook een slang tegen en een wespennest, met wespen zo groot als hoornaars. Gelukkig geen beren! Die leven hier namelijk ook. Langs de route hangt regelmatig een bel die je kunt luiden, zodat ze wegblijven.

Scherm­afbeelding 2023-11-29 om 16.00.06.png

Takayama

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

De rit naar onze volgende en laatste ryokan is prachtig. Het is duidelijk waarom dit gebied de Japanse Alpen wordt genoemd! Het heeft ook veel van Canada en Noorwegen en ook Oostenrijk. Veel stuwmeren, mooie bruggen in allerlei kleuren, ontzettend groen, veel tunnels, weinig verkeer, af en toe een dorpje. 

Ook hier krijgen we kaiseki eten en shabu shabu, een soort van fondue met bouillon. 

We zijn naar het prachtige natuurgebied Chubusangaku bij Kamikochi geweest.

Je loopt hier langs de rivier en door bossen (deels over boardwalks) en weiden, met de bergen op de achtergrond, heel mooi! Het is hier een stuk koeler, ongeveer 24 graden vandaag, heerlijk.

De volgende dag zijn we vroeg naar Takayama vertrokken voor de Miyagawa en Jinya-mae morningmarket.  De Migayawa market is langs de rivier. Er worden groentes en fruit verkocht en kleine (toeristische) dingen. Veel echt Japanse hapjes geprobeerd. 

Old town, Sanmachi Suji, wordt ook little Kyoto genoemd. Dit zijn een paar straten die goed bewaard zijn gebleven en heel sfeervol zijn. Hier hebben we een sakeproeverij gedaan.

Je kunt in Takayama ook een tempel- en shintoroute lopen. 

IMG_3728.jpeg

Shirakawa-Go

We zijn gereden via Hida, de 360 graden route, ook weer prachtig groen, door de Japanse Alpen, met een deel steil omhoog, bochtje in en uit, langs beekjes en watervallen. Onze tussenstop was Shirakawa-go. Dit dorp is een Unesco Heritage met meer dan 100 grote en kleine Gassho-zukuri-gebouwen, en het staat bekend als een dorp waar mensen hun leven leiden op de traditionele manier.

IMG_3872.jpeg

Kanazawa

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

De stad Kanazawa ligt aan de kust van de Japanse Zee. De stad is populair onder toeristen die de historische districten van de stad komen bewonderen. De stad wordt ook wel Klein Kyoto genoemd. Het is een hele prettige stad, where old meets new. 

We zijn vanmorgen eerst door de samuraiwijk Naga-machi gelopen. 

Daarna doorgelopen naar de kasteeltuin en de botanische tuin Kenrokuen. De tuinen zijn prachtig. Ze behoren tot de mooiste 3 tuinen in Japan.

Daarna naar de geisha wijk Higashi Chaya gelopen. Veel toeristen, maar geen geisha gezien. Wel een mooi bewaard gebleven wijk met oude houten panden.

Scherm­afbeelding 2023-12-01 om 13.58.09.png

Kyoto

Ook hier in Kyoto hebben we een fijn hotel, meteen bij Gion, de Geisha wijk. Aan het einde van de middag zijn we naar Pontocho gelopen. Dit is de naam van een lange straat die paralel loopt aan de Kamo Rivier. Het is alleen toegankelijk voor voetgangers en als je niet oplet loop je er zo aan voorbij. Zonde, want het is juist zo’n leuk stukje van Kyoto. Achter de traditionele gevels gaan restaurants en theehuizen schuil, sommigen met goed verstopte binnentuinen waar je in alle rust kan zitten. 

Ook hier hebben we een geweldige fietstour gedaan met een gids waarbij we o.a. de Fushimi Inari Taishi hebben bezocht, de tempel met de duizenden rode tori-poortjes en de Gouden Tempel. 

Kanazawa

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Na een avontuur is het altijd heerlijk om nog even na te genieten in een van de beste restaurants van Sydney met uitzicht op het "Opera House". Ook hier zal het je aan niets ontbreken, en we reserveren deze natuurlijk voor je.

681CAFEF-DED3-485B-B978-E44EA53C580A_1_105_c.jpeg

Kyoto

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Kyoto is een geweldige stad waar ontzettend veel te beleven en ontdekken is!

Natuurlijk hebben we het wereldberoemde bamboebos, Arashiyama, 10 kilometer van Kyoto bezocht. 

Onze zoon heeft een workshop zwaardvechten gedaan, wat hij geweldig vond!

We hebben een ontzettend leuke kookworkshop gevolgd waarbij we een bentobox gevuld hebben met zelfgemaakte heerlijkheden!

De Nishiki market mag je echt niet missen als je in Kyoto bent!  Zoveel bijzondere dingen gezien qua eten, echt smullen!

Een van de highlights van onze vakantie was een diner met maiko, een geisha in opleiding. We konden haar alles vragen, ze heeft prachtig voor ons gedanst en tot slot hebben we een drinkspelletje met haar gespeeld. Een geweldige ervaring om nooit te vergeten!  

IMG_4543.jpeg

Koyasan

In Koyasan overnachten we in een shubuko, een tempel waar je als toerist kunt overnachten. Het is eigenlijk ook een soort van ryokan, met dezelfde faciliteiten. We werden welkom geheten door een monnik met een koud kopje matcha thee en een matcha koekje en daarna naar onze kamer gebracht.

Koyasan wordt beschouwd als een van de meest heilige plekken van Japan. Het sfeervolle plaatsje huisvest Japans grootste begraafplaats Okunoin, 2 km lang met meer dan 200.000 graven en het mausoleum van Kobo Daishi. Dit is de grondlegger van het Shingon boeddhisme.

Koyasan is de belangrijkste plaats voor boeddhisme in Japan. Veel pelgrims gaan dan ook hier naartoe. Het is er prachtig, haast sprookjesachtig en zo rustgevend. Er staan hele hoge bomen van meer dan 1000 jaar oud en op veel graven ligt mos. Je ziet veel beeldjes met slabbetjes. Die staan voor overleden kinderen of voor de wens dat kinderen een lang leven zullen hebben. 

Een hele bijzondere ervaring. 

Ook de dienst van de monniken die we bij mochten wonen in de vroege ochtend was bijzonder om mee te mogen maken. 

Heel Koyasan is een aaneenschakeling van tempelcomplexen. De gehele plaats is beschermd als UNESCO-werelderfgoed en wordt dan ook goed onderhouden.

57D5D375-C096-4F99-8C82-E30BC99EB660_1_105_c.jpeg

Hiroshima

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Vanmorgen hebben we een fietstour met een gids door Hiroshima gemaakt. Zonder dat we het wisten waren het elektrische fietsen. Best lekker voor een keer;). De moeder van de gids zat nog in de buik van zijn grootmoeder toen de bom viel. Mooi dat hij vanuit zijn eigen perspectief als ‘survivor’ kon vertellen over de geschiedenis, wat er aan vooraf ging en wat daarna speelde. Met bijzondere verhalen kwam het echt tot leven voor ons. De hele stad staat vol met gedenktekens van de tragische gebeurtenis. Er zijn nog een aantal bomen die de A-bom hebben overleefd, dat staat er bij aangegeven. 

Ook hebben we het Peace memorial Museum bezocht, heel indrukwekkend. 

Scherm­afbeelding 2023-12-01 om 15.31.42.png

Tokyo

De laatste dagen in Tokyo naar een aantal van de opzienbarende wijken en markten geweest.

De Ameya yokocho: een levendige markt met kleding, vis, verse etenswaren en specerijen. De markt strekt zich uit onder het spoor van de Yamamote lijn tussen de stations van Ueno en Okachimachi. Bij de vele eettentjes zit je gegarandeerd goed voor een betaalbare portie street food. De wijk Akihabare: het anime en nerd paradijs, de plaats voor goedkope elektronica, maid cafes en mangacultuur. Complete gekte; overal meisjes in dienstmeisjes-kleding, schreeuwende muziek en metershoge ledschermen met mangahelden.

De wereldberoemde drukste voetgangersovergang ter wereld, Shibuya Crossing. Bij een rooftop hadden we mooi overzicht op de 7 zebrapaden, hier een lekker koud biertje gedronken en natuurlijk een timelaps gemaakt. ed onderhouden.

In de wijk Hajakura is in de jaren 80 de kawai-cultuur ontstaan. Kawai betekent schattig en dat de Japanners daar van houden zie je overal! . Lolita meisjes zien er heel schattig uit en als je een beetje geluk hebt zie je die ook hier, voornamelijk in Sakeshita street.  Deze straat is echt het summum van kawai. Er zijn veel Lolitawinkels, je kunt overal crêpes met zoetigheid en regenboog suikerspin en kopen, er zijn veel cafés waar je verschillende dieren kunt knuffelen en ook een winkel (van een keten) waar kittens en puppy’s voor een enorm bedrag kunt kopen (denk aan vanaf 5000 euro!) en het ruikt er naar Zwitsal. Heel zielig. Ook dit is Japan...

Natuurlijk hebben we op de laatste dag nog souvenirs gekocht, waaronder geweldige keukenmessen in de wijk Tsukiji. 

Wat een geweldige vakantie was dit!

bottom of page