top of page
Ontwerp zonder titel (61).png
Ontwerp zonder titel (61).png

Bali

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Als je op Denpasar uit het vliegtuig stapt  valt er een warme tropische deken over je heen. De geuren en kleuren nemen meteen bezit van je, het is een heel bijzondere bestemming voor al je zintuigen. Bali is eigenlijk Indonesië in het klein. In een oppervlakte die nauwelijks groter is dan onze provincie Noord-Brabant vindt je bergen, bossen, vulkanen, ravijnen, schitterende stranden, tempels en rijstvelden.

We zijn nu vier keer op dit heerlijke eiland geweest en toch blijven er steeds nog weer nieuwe dingen te ontdekken. 

De gastvrijheid van de vriendelijke bevolking, het heerlijke eten, de prachtige natuur en de indrukwekkende cultuur heeft een verslavende werking. 

Ontwerp zonder titel (52).png

Het Hindoeïsme

 

Even mooi als de natuur en de schitterende stranden is de Balinese cultuur. Bali is het enige eiland van Indonesië waarvan het grootste deel van de bevolking Hindoe is. De Balinese cultuur is dan ook heel sterk verweven met het hindoeïsme. Deze elementen vind je terug in de unieke Balinese tradities, architectuur en kunst.

Het dagelijkse leven wordt sterk beïnvloed door het hindoeïsme. Op elke hoek van de straat vind je wel een altaar of huistempel waar de Balinezen dagelijks offers brengen aan de goden, dit in de hoop op bescherming van hun dierbaren en op voorspoed.

Ontwerp zonder titel (57).png

Ceremonies

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Als je op Bali bent mag je eigenlijk niet een crematieceremonie missen. Als mensen sterven op Bali dan worden ze eerst begraven. Zodra er voldoende geld gespaard is wordt er een ceremonie georganiseerd. De overledene wordt vervoerd in een dier van papier maché en begeleid door honderden mensen, familie, vrienden en bekenden in de meest prachtige Balinese klederdracht, de vrouwen vaak met offers op hun hoofd (en toeristen) naar de laatste rustplaats gebracht. Zodra ze daar zijn wordt de papier maché in brand gestoken en zodoende het lichaam gecremeerd.

Laat het me weten als jij hier ook deelgenoot van wilt zijn, dan kijk ik voor je wanneer en waar ze worden gehouden. 

bali2004 139_edited.jpg

Fietsen op Bali

Je kunt ontzettend mooi fietsen op Bali. Je een fiets huren en zelf op pad gaan of een begeleide fietstocht maken. En mocht je nou niet zo heel erg sportief zijn of een goede conditie hebben; er is een tocht waarbij je alleen bergaf gaat! Je wordt eerst met een busje naar boven gebracht en vervolgens hoef je nauwelijks te trappen. Dat laatste hebben wij gedaan. We kwamen langs dorpjes met speenvarken aan het spit en kinderen die naar ons zwaaiden en zijn ook nog bij een crematie-ceremonie gestopt. Onderweg hadden we een heerlijke Balinese lunch bij een gezin. Een ontzettend leuke manier om het eiland te beleven. Wij vonden dit één van de  hoogtepunten van ons bezoek aan Bali omdat je in nauw contact komt met de lokale bevolking.

Schermafbeelding 2022-01-17 om 14.05.08.png

Ubud

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Ubud is het artistieke, culturele en culinaire hart van Bali. Waar je ook kijkt overal zijn er tempels en hindoeïstische gebouwen te vinden. Ubud ligt midden in de rijstvelden. Dit maakt het tot een bijzondere combinatie. In Ubud kun je prachtige dansen zien, is een heerlijke grote markt met specerijen, vis, vlees, tropische groentes en fruit en leuke souvenirs, zijn heel veel restaurantjes en cafeetjes op de meest fantastische plekken en kun je je heerlijk laten masseren. Balinezen zijn ook heel kunstzinnig. Overal op het eiland tref je sculpturen, houtsnijwerk en schilderijen aan. Bijzondere kunst voor vaak een kleine prijs.

Hou je van koken? Ik kan een kookworkshop voor je plannen bij een Balinees thuis in de tuin of bij een toprestaurant. Een ontzettend leuke belevenis en als je weer thuis bent kun je de geuren en smaken nog eens beleven in je eigen keuken!

Ontwerp zonder titel (62).png

Muziek en dans

Muziek en dans maken een belangrijk deel uit van de cultuur en het dagelijks leven op het eiland. De Barong en Rangda dans en de Cecak-dans (oftewel regendans) zijn heel indrukwekkend om mee te maken. Ik weet uit eigen ervaring welke dansgezelschappen het best zijn. Dit is echt een must see!

Ontwerp zonder titel (56).png

Gunung Agung beklimmen

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

In het noorden is de meer dan drie kilometer hoge vulkaan Gunung Agung. Midden in de nacht kun je deze vulkaan (met een gids) beklimmen, zodat je bij zonsopgang boven bent. Je kunt hier een eitje bakken op bepaalde plekken, zo heet is het daar. Als je een steen gooit in de opening van de vulkaan knalt hij weer naar boven door de hitte. Als het helder is kun je een prachtige zonsopgang beleven bovenop de vulkaan. 

Schermafbeelding 2022-01-17 om 15.03.37.png

Accommodaties Bali

Op Bali kun je terecht in de meest prachtige resorts midden tussen de rijstvelden of in de jungle of aan een mooi strand. Ook zijn er heerlijke villa's op de meest mooie locaties met een kok, chauffeur, masseur en housekeeping. 's Morgens bij het ontbijt geef je aan wat je 's avonds wilt eten en, terwijl jij lekker geniet van je dag, worden de boodschappen gehaald en wordt er gekookt en staat er een heerlijke maaltijd voor je klaar als je weer trek krijgt. Zo kun je, als je bijvoorbeeld drie weken gaat, ook kiezen voor drie villa's op hele verschillende plekken van het eiland. Ook is het mogelijk om bij mensen thuis te overnachten. Je kunt op Bali dus eenvoudig overnachten, maar ook enorm luxe. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. 

Ontwerp zonder titel (63).png

Stranden

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Natuurlijk heb je op Bali ook mooie stranden, maar voor de echt mooie witte stranden ga je naar de Gili’s, de tropische eilandengroep ten noordwesten van Lombok.  Gili Meno, Gili Trawangan of Gili Air.

Gili Trawangan is het grootste eiland en heeft ook de meeste uitgaansmogelijkheden en toeristische faciliteiten.

Je kunt hier alleen komen met een boot. 

bottom of page