top of page
7A4A4C71-2134-4683-BE83-01C337B0F1EF.jpeg

Studiereis Sri Lanka

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

In april 2023 heb ik deze geweldige studiereis gemaakt naar dit prachtige land, echt een aanrader! Het land is anderhalf keer zo groot als Nederland er daardoor kun je in 2 a 3 weken het hele land bereizen. Wat mij het meest is opgevallen? Het land is enorm groen en het is nog authentiek! Het is eigenlijk Azië in het klein; je hebt er prachtige witte stranden met azuurblauw water en palmbomen, nationale parken met wilde dieren, prachtige natuur met bergen, valleien, theevelden en watervallen, één van de mooiste treinreizen ter wereld, lieve mensen en heerlijk eten en natuurlijk de mooie cultuur van het land met de vele tempels en stoepa's. 

Ontwerp zonder titel - 2023-05-03T163042.992.png

Negombo

Negombo ligt iets ten noorden van Colombo en is van mei t/m september dé strandbestemming van Sri Lanka. Mooie witte stranden met daarachter een gezellig stadje waar veel bars en restaurants te vinden zijn. De zee is hier vaak wat ruig, waardoor er niet altijd in de zee gezwommen kan worden. Naast Negombo liggen de plaatsen Waikkal en Bentota, wat eveneens mooie badplaatsen zijn. Leuk om overdag te bezoeken. In deze plaatsjes is het wat rustiger dan in Negombo, waardoor er 's avonds alleen in de resorts veel te doen is.

6940F772-38A8-4F0B-95E5-AB0DB0F769A8.heic

Negombo - Polonnaruwa

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Na wat verdiende nachtrust en een vroeg ontbijt, trekken we er met de gids op uit om een korte blik op het centrum van Negombo en de vismarkt te werpen voor we naar Anuradhapura vertrekken. Anuradhapura wordt beschouwd als één van de oude hoofdsteden van Sri Lanka en herbergt een aantal historische en religieuze bezienswaardigheden. In Anuradhapura bezoeken we de oude stad met haar beroemde ruïnes. We brengen onder andere een bezoek aan Ruwanweli, een grote stoepa (boeddhistisch heiligdom), Isurumuniya, een rotstempel uit de 3e eeuw voor Christusde Heilige Bo Boom. Men denkt dat dit de oudste levende boom ter wereld is, met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Volgens de legende is de boom gegroeid uit een stek van de boom waaronder de Boeddha verlichting bereikte. 

Na ons bezoek aan Anuradhapura reizen we, via Habarana, verder naar Polonnaruwa, waar we inchecken in het hotel. Voor het diner en een welverdiende nachtrust. 

92EC8A43-2F40-4416-A029-E1236F792AB9.jpeg

Anuradhapura

Anuradhapura is gelegen in noorden van Sri Lanka en is een stad met veel oude ruïnes, veel boeddha beelden en prachtige oude stoepa's. Leuk om te bezoeken is dé Boeddhaboom. Men zegt dat Boeddha onder deze boom zijn spirituele verlichting heeft gekregen/ontvangen. Tip: Ga vroeg op pad, zodat je de warmte voor bent!

5EC04D2F-9CD4-4D7A-8E53-03E2944C66AD.jpeg

Sigiriya

Clearwater

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Aan boord van een klipper in een klein gezelschap duiken, snorkelen, heerlijk eten, aan touwen slingeren en in de zee plonsen, heerlijk in het net liggen tijdens het zeilen  en kijken naar de dolfijnen onder je, en natuurlijk zelf mee helpen met het zeilen op een van de mooiste schoeners van Australië.  een echt Bounty ervaring!

Sigiriya is een sfeervol plaatsje gelegen in het hart van Sri Lanka en onderdeel van de zogeheten 'Culturele Driehoek'. Het hoogtepunt van Sigiriya is de leeuwenrots die te beklimmen is. Doe dat wel zo veel mogelijk in de ochtend, dan loop je namelijk heerlijk in de schaduw en is het nog enigszins rustig. Onderweg naar de top kom je langs de beroemde leeuwenpoten die in de rots zijn gehakt en verwelkomen de apen je al. Vanaf de rots kijk je uit over de bergen en vlaktes van Sri Lanka. Niet ver van Sigiriya ligt ook Pidurangala Rock. Een super alternatief als je niet in hordes toeristen wilt verdwijnen. Het uitzicht is nagenoeg even fenomenaal als vanaf Sigirya Rock. Je kunt tevens een bezoek brengen aan de ruïnes van het oude paleis en zijn er in dit gebied ook veel olifanten te vinden.

7DB3F816-8EDC-43FD-8997-4D50004DD448.jpeg

Polonnaruwa 

Polonnaruwa is een centraal gelegen stad met een heel oud en mooi centrum. Een leuke manier om Polonnaruwa te bezoeken is per fiets. Zo krijg je in relatief korte tijd een goede indruk van alle mooie ruïnes. De hoogtepunten van Polonnaruwa zijn de grote liggende boeddha en de witte stoepa. Dit prachtige tempelcomplex wordt vaak de tweelingzus van het tempelcomplex in Anuradhapura genoemd door de vele overeenkomsten.

20230407_155401.jpg

Polonnaruwa - Kandy

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Na een vroeg ontbijt gaan we weer op pad. Vandaag beginnen we met een bezoek aan de oude stad van Polonnaruwa. Polonnaruwa was na Anuradhapura de tweede hoofdstad van het land. We zullen hier een aantal indrukwekkende ruïnes bezoeken. 

Daarna reizen we verder, via Matale, naar Kandy. In Matale bezoeken we een kruidentuin en zullen we meer leren over de verschillende kruiden en specerijen die in Sri Lanka voorkomen, evenals de medicinale eigenschappen en het traditioneel gebruik ervan. 

Als we aankomen in Kandy rijden we een scenic route genaamd 'upper lake drive'. Dit is een schilderachtige weg langs de oevers van het meer van Kandy en biedt een panoramisch uitzicht op de stad en de omliggende heuvels. We gaan een bezoek brengen aan het Gem Museum, wat toegewijd is aan de geschiedenis en de cultuur van de edelsteenindustrie in Sri Lanka. Uiteraard kan een bezoek aan de Tempel van de Tand in Kandy niet ontbreken.

Na het diner in het hotel nodigt onze lokale agent ons uit om mee te gaan naar een culturele dansshow.

1E9CAE89-2DCF-4B03-AAA3-1EA91976C336.jpeg

Dambulla

Het centraal gelegen Dambulla is zeker de moeite van het bezoeken waard. Hier kun je namelijk een bezoek brengen aan de Gouden Tempel, gelegen op een heuvel met daarin grotten. In deze grotten vind je diverse muurschilderingen en veel boedha's. De grotten staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de top van de heuvel heb je daarnaast een schitterend uitzicht! 

AE4A857E-08EC-490A-84C7-B0C965FC21B9.heic

Kandy

Kandy is een stad in het midden van Sri Lanka. Vooral het centrum van de stad is erg gezellig met diverse winkels en restaurants. In Kandy is ook de Tempel van de Tand te vinden, waar naar verluidt de tand van Boeddha ligt. Wat absoluut niet gemist mag worden, is de treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya of Ella. De vergezichten vanuit de trein zijn fantastisch en het is een leuke manier om het landschap te ontdekken. 

20230409_165854.jpg

Kandy - Ella

Na het ontbijt vertrekken we richting Nuwara Eliya. Nuwara Eliya staat onder andere bekend om de prachtige theevelden en uiteraard zullen we ook een bezoek brengen aan een theeplantage en theefabriek. Hier zullen we meer leren over het groeiproces, oogsten en het verwerken van theebladeren. Nuwara Eliya wordt ook wel 'klein Engeland' genoemd en tijdens een bezoek aan deze stad zul je snel merken waarom. 

Dan rijden we verder naar het station van Nanu Oya. Hier gaan we met de beroemde trein naar Ella. Deze treinreis wordt beschouwd als één van de mooiste treinreizen TER WERELD. De trein rijdt door de hooglanden van Sri Lanka, langs weelderige theeplantages, watervallen en mistige valleien. Camera gereed dus! Maar vergeet niet ook vooral te genieten en 'brain-pictures' te maken.

Ontwerp zonder titel - 2023-05-04T141722.271.png

Nuwara Eliya

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Nuwara Eliya wordt ook wel ‘Klein Engeland’ van Sri Lanka genoemd en is gelegen in een dal op ca. 1884 meter hoogte. Nuwara Eliya ligt te midden van een prachtig decor met onder andere bergen, valleien, watervallen en theeplantages. Door de hoge ligging heeft dit plaatsje in verhouding met de rest van het land een koel klimaat, waarbij het kwik in de nacht zo kan dalen naar 10 graden (of kouder). Een warme trui of een lange broek is hier dus soms erg gewenst! Nuwara Eliya is met name bekend door het unieke reservaat Horton Plains. Het park heeft een panoramisch landschap met weelderig groene heuvels, wijdse graslanden en grote rotsformaties. De belangrijkste attractie's van Horton Plains is World's End, een enorme daling van meer dan 700 meter, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt tussen de wolken. Er leven zoogdieren als: samburs, luipaarden, beren, apen, bijzondere hagedissen en ook vele vogels. 

Schermafbeelding 2023-05-04 om 15.18.48.png

Ella

Ella is een idyllisch dorpje gelegen in het binnenland van Sri Lanka en is onder andere bekend door de prachtige natuur. Het is erg bekend onder backpackers en de sfeer hier is dan ook heel gemoedelijk. Het is de ideale plek om even tot rust te komen.  
Er zijn prachtige wandelingen te maken naar o.a. Little Adam’s Peak en Ella Rock. Ella Rock is voor de actieve hiker, want om er te komen dien je behoorlijk te klimmen.
Tijdens de wandeling kom je langs theevelden, watervallen en indrukwekkende vergezichten. Little Adam’s Peak is een stuk minder zwaar. Hier is de top in ca. 1 uur te bereiken. Het uitzicht op de top is zeker niet minder mooi. Ook hier heb je vanaf de top een sprookjesachtig overzicht over het groene dal. Tijdens een bezoek aan Ella mogen ook een bezoek aan de Ravana Falls en de koloniale Nine Arch Bridge zeker niet ontbreken.

EDDAB60D-CCA6-44B2-B397-2F222EA582A9.jpeg

Ella -Tissamaharama

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Na een heerlijk ontbijt in het hotel worden we opgehaald en brengen we een bezoek aan Little Adams Peak. Little Adams Peak is een uitkijkpunt en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels, theeplantages en valleien. Dan gaan we door naar de Rawana-watervallen. Na een korte stop reizen we verder naar het populaire Udawalawe waar we een bezoek brengen aan de Elephants Transit Home. Dit is een revalidatiecentrum voor verweesde olifantenkalfjes. De olifanten worden hier grootgebracht en voorbereid op terugkeer in het wild. Hier dragen we natuurlijk graag ons steentje aan bij.

In de middag brengen we een bezoek aan het Yala National Park waar we, als we echt veel mazzel hebben, kans hebben om luipaarden in het wild te zien! Daarna is er tijd voor een welverdiende nachtrust in het hotel. 

 

B2417D9E-E501-4EEA-AFB5-CB2E62A70C97.jpeg

Yala National Park

Wat je niet mag missen als je wilde dieren wilt spotten is Yala National Park. Olifanten, apen, krokodillen en zelfs luipaarden leven in dit natuurgebied in het zuiden van Sri Lanka. Het park ligt aan een strand, wat ervoor zorgt dat het een actieve en relax bestemming in één is. Overnachten in het park zelf is niet toegestaan, waardoor je altijd eerst een stukje zult moeten rijden voor de safari kan beginnen. Dat betekent dus vroeg opstaan, voordat de dieren schuilen voor het meest hete deel van de dag. het zuiden van Sri Lanka ligt Udawalawe National Park.

Ontwerp zonder titel - 2023-05-04T153312.095.png

Tissamaharama

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Op het eerste gezicht is Tissamaharama niet een echte must-see in Sri Lanka. Maar het is een lieflijke plaatsje op het platteland. Geniet van het uitzicht over de prachtige rijstvelden omringd door palmbomen en breng een bezoek aan Tissa Dagoba, een spierwitte stupa en geniet van de lokale drukte langs de rivier. Voor een prachtige zonsondergang moet u bij Tissa Wewa zijn! Daarnaast is Tissamaharama dé plek als je Yala National Park wilt bezoeken.

D4FAD9C8-8964-48F7-B5BD-FE70485C3FE3.heic

Tissamahara - Colombo

Na het ontbijt reizen we, via het mooie koloniale Galle, terug naar Colombo. Galle is een kuststad in het zuiden van Sri Lanka en staat bekend om zijn goed bewaarde oude architectuur en het historische Galle Fort. Galle werd gesticht door de Portugezen in de 16e eeuw, die een fort bouwden om de stad te beschermen tegen indringers. Het fort werd later uitgebreid door de Nederlanders.

In Galle maken we kennis met een lokale familie die samen met onze hulp een uitgebreide lunch zal gaan bereiden. Na het koken schuiven we met z'n allen aan tafel om te gaan eten en elkaar beter te leren kennen.

Ontwerp zonder titel - 2023-05-04T154221.891.png

Galle

Schermafbeelding 2021-05-26 om 23.12.23.

Galle is een prachtige plaats in het westen van Sri Lanka. Hier ligt één van de mooiste Nederlandse forten die in het land bewaard gebleven is. Binnen in het fort is een heel gezellig gebied. Er liggen meerdere vier- en vijfsterren hotels binnen de muren van het fort en er is veel te doen. Overdag zijn er veel toeristen die de stad voor een dagje bezoeken. Hierdoor zijn de avonden rustig en kun je op je gemak urenlang slenteren door de Nederlands-aandoende straatjes in het centrum. Walvistours vertekken vanuit hier van november tot april. 

Ontwerp zonder titel - 2023-05-04T154256.439.png

Colombo

Colombo is gelegen in het westen van het eiland en is de hoofdstad van Sri Lanka. De meeste reizigers komen aan in Colombo en reizen direct door naar Negombo, maar ook in Colombo is het één en ander te bezichtigen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het hectische Galle Road, waar je diverse restaurants en de prachtige Vajira Pillayar Kovil-tempel vindt. Maar ook de oude koloniale wijken zoals bijvoorbeeld: 'The Old Dutch Hospital'-area, zijn zeker de moeite waard. Vroeger was dit een ziekenhuis, maar nu een prachtig gebouw met vele winkels en restaurants met een mooie omgeving.
Houd je van souvenirs kopen? Dan kun je het beste naar Pettah gaan. Hier vind je een kleurrijke markt waar je van alles kunt kopen!

bottom of page